در این مجال می خواهیم شما را در مسیر سفر اربعین راهنمایی کنیم تا سفر بدون دغدغه و راحتی داشته باشید و حتی الامکان از وجوه مختلف سفر به کربلا آگاه شوید.
همانطور که می دانیم هر ساله عدهی کثیری از پاک طینتان (مسلمانان به ویژه شیعیان، مسیحیان و…) سراسر دنیا از محل زندگی خود به سمت حرم امام حسین علیه السلام کشیده شده و در حرکت هستند. این سنت حسنه چندین سال است که از حدود 10 روز قبل از اربعین تا 3 روز بعد از آن در جریان است.
در اینجا به ذکر نکات ویژه ای که مناسب این سفر است می پردازیم تا زوّار گران قدر با آرامش خاطر بیشتری سفر کنند و ان شاءالله بهره های معنوی بیشتری داشته باشند.
برای اخذ گذرنامه، خود متقاضی می بایست پس از دریافت نوبت از سامانه polis.ir با در دست داشتن مدارک زیر به دفاتر پلیس10+ مراجعه نماید
1. شناسنامه و کارت ملی و کپی آنها و در صورت مفقودی برگه درخواست صدور المثنی یا در سایر حالات، برگه معتبر از سازمان ثبت احوال
2. عکس 4*3 با زمینه سفید برای آقایان بدون عینک و کلاه و برای خانمها(دختران 6 سال به بالا) با حجاب کامل
3. ارائه کارت هوشمند پایان خدمت سربازی و یا معافیت برای آقایان الزامی است
توجه : افراد بالای 50 سال نیازی به ارائه این کارتها ندارند.
برای زنانی با همسران ایرانی اجازه محضری همسر الزامی است. در صورتی که همسرشان فوت کرده باشد ارائه اصل شناسنامه باطله همسر و برای زنانی که طلاق گرفتهاند ارائه اصل طلاقنامه الزامی است.
در حالت عادی چیزی بین 5 تا 7 روز طول میکشد ولی اگر قصد سفر به کربلا در اربعین را دارید توصیه میکنیم هرچه زودتر اقدام کنید روزهای منتهی به سفر به علت شلوغی و تقاضای زیاد ممکن است روند آن از حالت طبیعی خارج شود و مجبور شوید مدت طولانی تا صدور پاسپورت خود منتظر بمانید.
همانطور که میدانید در هر سفر، مسافران باید وسایل ضروری خود را به همراه داشته باشند اما در سفر به کربلا با توجه به پیاده بودن زوار در قسمتهایی از مسیر لذا باید به ضروریترین وسایل اکتفا کرد و از برداشتن بار سنگین به همراه خود خودداری نمود. ما در اینجا لیست اکثر وسایل ضروری که زوار باید به همراه داشته باشند را ذکر میکنیم ولی با این وجود هر مسافر قبل از سفر باید طبق نیاز خودش وسایل مورد نیازش را بردارد. این وسایل عبارتاند از :
· کوله پشتی با جنس مناسب و حتی الامکان دارای توری ضد تعریق
· دارو اعم از داروهای خاصی نظیر قرص فشارخون، تیروئید و… به همراه داروهایی که در این مسیر ممکن است به آنها نیاز شود نظیر داروهای سرماخوردگی، تب بر، حساسیت، تبخال، عرق سوزشدن، سوختگی، مسکن و…
· داروهای گیاهی نظیر خاکشیر، تخم شربتی،
· وسایل بهداشتی نظیر: ماسک، مسواک، خمیردندان، شانه، کرم ضدآفتاب، نواربهداشتی(خانمها) و…
· قمقمه آب، لیوان، قاشق و چاقو
· لباس کامل در حد نیاز و شرایط آب و هوایی
· دمپایی، کلاه نقابدار و عینک آفتابی
· پول نقد (در کشور عراق هم ریال ایرانی قبول میکنند هم دینار عراقی)
· شارژر، پاوربانک و هندزفری
· تنقلات و مغزیجات، لیمو ترش، نبات
تذکر: موارد فوق حسب ضرورت و شرایط جسمی و سابقه فرد می تواند به اندازه مختلف آورده شود و یا حتی حذف یا مواردی به آن اضافه شود
سالهای گذشته میباسیت برای اخد ویزا به سامانه سماح مراجعه میشد اما امسال (1401) با رایزنیهایی که با دولت عراق صورت گرفته تصمیم بر این شد که زوار ایرانی در ایام اربعین بدون نیاز به ویزا به عراق سفر کنند. با این اوصاف کار برای سفر به عراق راحتتر میشود.
مدارکی که باید به همراه داشت: گذرنامه با حداقل شش ماه اعتبار، کارت واکسن با مُهر تزریق حداقل دو دوز
یکی از سوالات مهمی که ممکن است به ذهن هر زائر خطور کند این است که از کدام مرزها عبور کنیم تا ابتدا به نجف سپس به کربلا برویم؟
در جدول
زیر ما از مرزهای ایران تا شهر نجف اشرف را نشان دادهایم زیرا مسیر تمام زواری که از ایران به سمت کربلا میروند در ابتدا به نجف میرسد و سپس مسیر سواره یا پیاده از مسیر نجف به کربلا به طول 78 کیلومتر آغازمیشود.
نام مرز | فاصله تا نجف | پیشنهاد برای زوّار استانهای: |
شلمچه | 460 کیلومتر | سیستان و بلوچستان – کرمان – فارس – کهکیلویه و بویر احمد چهارمحال و بختیاری بوشهر – هرمزگان – خوزستان |
چزابه | 374 کیلومتر | خراسان – یزد – سمنان – اصفهان – فارس – خوزستان |
مهران | 303 کیلومتر | مازندران – گیلان – تهران- همدان – قزوین – قم – البرز – مرکزی لرستان – ایلام |
خسروی | 380 کیلومتر | زنجان – آذربایجان – کردستان – کرمانشاه |
یکی از مهم ترین مسائل که در اینجا باید اشاره کرد این است که؛ پس از رسیدن به مرز ایران و عراق چه باید کرد؟
بعد از اینکه به مرزهای ایران و عراق رسیدید باید بعد از رد کردن گیت های امنیتی و بعد از انجام بازرسیهای مربوطه یک اتومبیل کرایه کنید و به سوی شهر نجف راهی شوید. از این مهم غافل نشوید که مسیر اصلی پیاده رویی اربعین مسیر نجف به کربلا است .
هرچند عده ای از مردم ساکن کشور عراق ازشهرهای خود که نزدیک به کربلا هستند به کربلا می آیند. در اینجا زائرانی که از مرزهای مختلف وارد کشور عراق می شوند به ۴ دسته تقسیم می شوند که هرکدام باید مسیر بخصوصی را طی کنند تا در مسیر پیاده روی بزرگ اربعین قرار گرفته و به گروه عاشقان ثارالله بپیوندند.
همان گونه که همه ی ما می دانیم نوع وسیله ی نقلیه و روش سفر یکی از مهم ترین برنامه های داشتن سفر خوب است.
در سفر اربعین ما از سه روش سفر استفاده می نماییم:
1. با اتوبوس یا ون
2. تاکسی
3. وسیله ی نقلیه ی شخصی
که واضح است که هر کدام ازاین وسایل نقلیه مزایا و معایب خود را دارد.
اگر برای سفر به عراق در اربعین بخواهید با ماشین شخصی تا مرز بروید قبل از شروع سفر به عراق میبایست گواهینامه و کارت ماشین خود را بینالمللی کنید که هردو هزینه هایی را شامل میشود.
از مزایای سفر با خودروی شخصی میتوان به راحتی و آسایش در سفر اشاره کرد چرا که دیگر منتظر تاکسی یا اتوبوس نمیمانید و هر زمان که بخواهید حرکت خود را از سر میگیرید یا توقف میکنید و استراحت میکنید. ولی سفر با ماشین شخصی معایبی هم دارد از جمله اینکه در مسیر نجف تا کربلا که مسیر اصلی پیادهروی است از نزدیکی های کربلا بعضاً پلیس عراق اجازه عبور ماشین و موتور سیکلت را نمیدهد لذا شما مجبور میشوید در شهری که به جغرافیا و زبان آن احتمالا تسلطی ندارید ماشین خود را بسپارید و پیاده تا کربلا بروید.
اگر قصد دارید قبل از مرز ماشین خود را پارک کنید و با وسایل حمل و نقل بین ایران تا عراق استفاده کنید میتوانید خودروی خود را در پارکینگهای تعیین شده در هر مرز پارک کنید و در مسیر مرز تا کشور عراق از سرویسهای حمل و نقل عمومی موجود استفاد کنید.
با توجه به اینکه در طی چندسال اخیر به علت شیوع ویروس کرونا سفر به کربلا به شکل گسترده نبوده و در طی این چندسال باتوجه به نوسانات قیمت ارز این تعرفهها تغییر کردهاند طبق آخرین قیمتها، هزینه توقف خودرو در پارکینگهای مرزی برای تمام مدت توقف مبلغ 500 هزار ریال میباشد
در این مسیرها اتوبوسها و تاکسیهایی وجود دارد تا زوار را از مرز به سمت کربلا منتقل کنند
کرایه اتوبوس با تاکسی معمولا متفاوت و اتوبوس ارزانتر است.
برای مرز خسروی اطلاعاتی در دسترس نداشتیم لذا از عزیزانی که اطلاع کامل دارند تقاضا میکنیم در قسمت نظرات همین صفحه ، اطلاعات را در اختیار هموطنان عزیزی که قصد عبور از مرز خسروی به سمت کربلای معلّی را دارند، قرار دهند.
زواری که از مرزهای چذابه می گذرند باید ازشهرهای (مشرح، العماره، فجر، عفک، دیوانیه و شامیه) بگذرند تا به نجف رسیده سپس بعداز رسیدن به نجف به سمت کربلا حرکت کنند.
زواری که از شلمچه گذر می کنند بایدازشهرهای (بصره، دیوانیه و شامیه) عبور کنند تا به نجف رسیده و سپس به سمت کربلا حرکت کنند.
زواری که از مرز خسروی گذر می کنند ازشهرهای (خانقین، مقدادیه، بعقوبه و کاظمین) گذر کرده و به کربلا می رسند
اگر شرایط عادی و نرمال باشد پیادهروی اربعین حدود 4 روز میکشد.
به شرایط مختلفی همچون
به طور میانگین میتوان گفت پیادهروی اربعین بین 5 تا 9 روز بطول میانجامد.
ازآنجایی که فاصله نجف تا کربلا حدود ۸۰ کیلومتر است در این مسیر ستون هایی با فواصل ۵0 متری قرار دارند که نوید بخش نزدیک شدن زوار به حرم مطهر است .
این ستونها که تعداد آنها 1452 عدد میباشد اولین آن در نجف و اخرین آن روبروی گنبد حضرت اباالفضل(ع) قرار دارد.
در طول این مسیر موکب های گوناگونی بنا و دایر شده و خدمت رسانی می کنند از جمله؛ اسکان زوار، کمک های پزشکی، خدمات اضطراری، خدمات رفاهی نظیر تغذیه، اسکان و تماس رایگان (برای آشنایی با تمامی خدماتی که موکبها ارائه میکنند توصیه میکنم مطلب آشنایی با موکب را مطالعه کنید)
· بهتر است در مسیر پیاده روی، در زمانهای اوج آفتاب در موکبها استراحت کنید و بیشتر شبها طی مسیر کنید.
· به اندازه کافی پول نقد ترجیحا دینار با خودتان ببرید تا دچار مشکل نشوید
· اکثر رانندگان عراقی از پذیرفتن پول ایرانی خودداری میکنند یا در نهایت اگر مجبور شوند آن را از شما بگیرند با ارزشی کمتر آن را قبول میکنند لذا شما مجبور میشوید بهای بیشتری پرداخت کنید.
· سعی کنید غذای خود را از موکبها بگیرید که برایتان هزینههای اضافی نداشته باشد.
· قطعاً تفاوتهای فرهنگی بین تمام ملتهای دنیا وجود دارد لذا اگر در بین زوار عراقی و یا موکبهایشان موردی به چشمتان خورد که با آن موافق نبودید چشم پوشی کنید و از بحث و بیان اختلاف نظرات خودداری کنید.
· در مسیر مرز ایران تا نجف گاه ماشینهایی اعم از سواری و کامیون و غیره مشاهده میشود که با هزینه کمتر یا بدون دریافت هزینه شما را از مسیری میانبر به مقصد برسانند در این مواقع باوجود خستگی ولیکن این پیشنهادات را نپذیرید زیرا ممکن است مسیرهایی که میبرند بیراهه باشد یا از حضور داعش کاملا امن نباشد.
· برای اینکه بتوانید زودتر به مقصد برسید سعی کنید بعد از نماز صبح حرکت خود را شروع کنید.
· برای پیدا کردن مسیرها میتوانید از گوگل مپ استفاده کنید.
** ***** نکات پزشکی ******
و در پایان مهمتر از همه، در تمام مسیر از منزل تا میقاتگاه یار، یادمان باشد و غافل نشویم که:
هدف و ملاک، زیارت و پیاده روی و سختی کشیدن و … نیست؛ اصل و اساس و هدف، امام(ع)، توجه مدام به ایشان، سعی در خادمیت زوار، سربازی مولا، حسّ در محضریت ایشان و نهایتاً کسب رضایت ایشان است.
نشانی دفتر موکب: استان اصفهان، شهر اصفهان، خیابان چهارباغ خواجو، نبش کوچه ۲۴
پل ارتباطی: ۳۴۷۴۷۴۷۳ – ۰۳۱
گروه طراحی و توسعه وبنو
8 پاسخ
یک نکته که برای زوار حائز اهمیته اینه که از مدارکی که باید همراه خود داشته باشن همچون گذرنامه و یا شناسنامه، چندتا کپی هم با خودشون ببرن تا اگر خدای نکرده مدارک گم شد بتونن از کپیهاشون استفاده کنن
سپاس بیکران از راهنمایی شما
از تجربیات سفر ما به کربلای حسین این هست که چون با کاروان سفر نرفتیم و محل اقامت ما موکبها بود لذا جایگاه ثابت و مشخصی برای اینکه وسایلمون رو امانت بذاریم نداشتیم کوله پشتی هامونو بردیم امانت بدیم به بخش امانات حرم ولی به قدری شلوغ بود که ظرفیتشون کامل پر بود مجبور شدیم نوبتی بریم زیارت کنیم و دو سه نفر میموندن پیش وسایلمون و بقیه میرفتن زیارت و به همین صورت ما بر می گشتیم تا اون دو سه نفر برن زیارت کنن
نکات خوبی رو اشاره کردین ممنونم
با سلام و خدا قوت محضر شما زوار و خادمان گرانقدر..دیشب اخبلر شبکه خبر داشت میگفت برای خرید سیم کارت عراقی به خود کشور عراق که رسیدین سیم کارت تهیه کنید سیم کارتهایی که داخل ایران یا روی مرز فروخته میشن مورد تایید نیستن و هیچگونه اعتباری ندارن
نکته خوب و به جایی بود ممنونم از شما
کرایه مرز شلمچه تا نجف اربعین 1401 برای اتوبوس پونصد تومن بود یکم بیشتر از مقداری که تخمین زده بودین ولی بازم مطلبتون خیلی کاربردی بود خدا اجرتون بده
سلام ممنون از شما بابت اطلاع رسانیتون
بله تمام هزینههای سفر به کربلا در اربعین 1401 تقریبی بود چون بعد از پیدایش ویروس کرونا ،سفر به کربلا در اربعین ممنوع بود و با توجه به افزایش و یا نوسانات نرخ ارز اطلاعات بروز نبود.